Proiectul de buget al Ministerului Agriculturii condus de Florin Barbu pentru anul 2024 a primit luni aviz favorabil din partea comisiilor reunite de specialitate din Parlament, cu 34 de voturi „pentru” şi 7 „împotrivă”. Barbu a transmis că „este un buget echilibrat, prin care vom continua să susținem producția românească și munca fermierilor noștri deoarece pentru Agricultură va fi o alocare de 2% din PIB”.
Luni, bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a fost aprobat de comisiile reunite de buget-finanțe din Camera Deputaților și Senat.
Proiectul de buget al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pentru anul 2024 este în sumă totală de 33,4 miliarde lei credite bugetare și credite de angajament și 26,19 miliarde de lei credite bugetare.
Avem prevăzute aproape 60 de miliarde de lei (credite bugetare + credite de angajament) pe care le vom investi în dezvoltarea agriculturii și satului românesc, a transmis ministrul Florin Barbu.
La proiectul de buget pentru ministerul Agriculturii au fost depuse 15 amendamente, din care doar unul a fost aprobat, respectiv amendamentul depus de ministrul Florin Barbu, deputat PSD, care vizează redistribuirea unei sume de 268 de milioane de lei din buget pentru asigurarea despăgubirilor către fermierii care au fost afectaţi de fenomenele meteo nefavorabile în toamna lui 2022, transmite Economedia.ro
„Acordăm o atenție sporită co-finanțării proiectelor derulate din fonduri europene, astfel încât să atragem toate sumele disponibile nerambursabile aferente Politicii Agricole Comune și să le investim în fermele și unitățile de producție românești. Peste 12 miliarde de lei revin proiectelor cu finanțare externă nerambursabilă aferente Planului Național Strategic 2023-2027, în vederea lansării sesiunilor de depunere a proiectelor în cursul anului 2024 și efectuării plăților, atât pentru campania finală 2023, cât și pentru cea aferentă anului 2024”, mai precizează Barbu.
Florin Barbu a anunțat și un buget de 7 miliarde de lei aferent schemelor de stat menite să vine în sprijinul fermierilor români.
Vom continua să acordăm subvențiile fermierilor noștri și sprijinul financiar aferent schemelor de stat, astfel încât producătorii români să aibă fonduri pentru a continua să obțină alimente de calitate. Am prevăzut pentru această categorie peste 7 miliarde de lei, a transmis ministrul Agriculturii.
Pentru anul 2024, Ministerul Agriculturii urmează să lanseze mai multe programe noi de ajutoare de stat. De asemenea, a fost prelungit până pe 30 iunie cadrul temporar Ucraina, care are un plafon în valoare de 1,8 miliarde euro.
Ajutoare 2024:
1. Ajutor de stat pentru sectoarele creșterii vacilor de carne și a bivolițelor
2. Ajutor de stat pentru sectoarele creșterii porcilor și păsărilor
3. Ajutor de stat acordat cultivatorilor de cereale în campania de toamnă 2023 exprimat sub forma unui grant în suma de 100 euro/ha.
Au fost incluși și bani pentru programul INVESTALIM, mai spune ministrul Barbu: „Programul INVESTALIM cu o alocare financiară necesară semnării contractelor de finanțare de peste 730 de milioane de lei – prin care investim în unități de procesare pentru a produce aici, la noi, alimentele de care avem nevoie”.
CITIȚI ȘI: